Tag en tur med Mandø Event ud til sælerne og oplev sælerne i deres naturlige omgivelser.
Køreturen i hestevogn går langs med diget og på øens nordlige ende kører vi over diget og ud på vaderne ud til Knudedyb, hvor sælerne ligger og hviler sig. Knudedyb er den sejlrende, hvor der tidligere var megen skibstrafik mellem Mandø og Ribe.
Sælerne er i nogen grad vant til at få besøg, men der må tages hensyn til, at man befinder sig på bankerne på sælernes betingelser. Sælerne er normalt meget nysgerrige og kan komme ganske tæt på de besøgende. Afstand fra Mandø til sælbankerne er mellem 3 og 4 km. Turen varer mellem 1½ og 2 timer. Der er mulighed for at samle skaller af forskellige muslinger og opleve krabber og andre dyr, der lever omkring Mandø i Vadehavet.
Efter et passende ophold på bankerne går turen tilbage til Mandø. Hvis det ønskes og kusken finder det forsvarligt, kan man få lov at tage turen tilbage til fods.I sommerhalvåret er der mulighed for at bade sammen med sælerne.
Ved hjemkomsten er der mulighed for at grille de indsamlede østers og blåmuslinger.
Samlet afgang sker fra Midtvej 7 i Mandø by.
Kort om sælerne
Spættede sæler er op til 1.8 m lange og kan veje op til 130 kg. Hannerne er en smule større end hunnerne og pelsen er som hos alle andre ægte sæler kort og har ingen betydning for evnen til at holde på varmen, hvilket et centimetertykt spæklag sørger for.
Pelsen er lys grå eller brun, med store geografiske forskelle i farve og mønster, der som oftest består af mange uregelmæssige sorte eller mørke pletter. Pletterne er aldrig ringformede, som hos ringsæl.
Spættet sæl kan kendes fra gråsæl på sin mindre størrelse og mindre, spidsere snude og tætsiddende ovale næsebor, der næsten rører hinanden for neden (V-form), hvor gråsælen har aflange, næsten parallelle næsebor.
Unge gråsæler kan være meget vanskelige at skelne fra spættede sæl på afstand. Som alle andre ægte sæler har spættet sæl ingen ydre ører. Øret ses i stedet som et hul på siden af hovedet.
Koresand sydvest for Mandø er udpeget som et af de særligt beskyttede områder (habitatområder) som led i Natura 2000 netværket.